Chcete to udělat...

Kroky pro zdraví


Sluníčko na nás hledí líbezným jarním pohledem a po těžké zimě je na čase udělat něco pro své tělo. Pokud jsme netrávili zimu v tělocvičnách, prospěje našemu organismu trochu pohybu.

Není však pohyb jako pohyb. Pokud bydlíte ve městech a běháte po tvrdém podloží, vaše klouby trpí a jsou nadmíru zatěžovány. Naproti tomu chůze je ve městě velmi vhodná. Kromě toho, že je našemu tělu velmi přirozená, ušetříme také za městskou dopravu.

Pokud to však se zdravím myslíme vážně, je třeba chodit hodně. K tomu abychom měli přehled kolik jsme toho nachodili, velmi dobře poslouží krokoměr. Krokoměry se dají pořídit již okolo 400,- Kč. Některé nám dokonce měří spálené kalorie nebo vzdálenost. Důležitý je počet kroků za minutu. Měli bychom jich udělat 100. To je optimální rychlost, kdy je náš organismus vhodným způsobem zatěžován ale nepřetěžován.

Kromě počtů kroků za minutu je důležité, v čem chodíme. Boty jsou nejdůležitější součástí naši výstroje, pokud se hodláme vydat za pěším sportováním. Jaké boty tedy použít?

Můžeme použít sportovní boty jakéhokoliv výrobce, ale určitě se zdravotní stélkou Hanák. Pokud si totiž bedlivě prohlédnete svoje chodidlo, určitě si všimnete, že na plosce chodidla je vyčnívající kloub palce. Klasické boty tento kloub zatlačují a tím se stává naše chůze mírně nestabilní. Může dojít k vyosení chodidla a často ochabují vazy, což vede ke zhroucení nožní klenby.

Boty a stélky Hanák mají pro tento kloub vytvořenu prohlubeň, takže noze imitují prostředí měkké podložky, do které by se kloub za normálních okolností vnořil. Člověk totiž miliony let chodil po zemi bez ochrany kterou poskytuje pevná obuv. Díky evoluci jsme dospěli k takové kosterní konstituci, jakou máme. Několik posledních tisíc let, kdy člověk začal ve větší míře používat pevnou obuv, se začínají promítat následky do problémů pohybového ústrojí celé populace.



Krokoměr a stélky Hanák tedy máme. Kolik toho ujít? Pokud nejste zdatní chodci, nastavte si denní limit nejprve na menší počet kroků. Uvádí se že základní dávka chůze by měla být 10000 kroků na den. Záleží ovšem na zdravotním stavu dotyčného. Začínáme pomalu a zátěž zvyšujeme. Za pomocí chůze můžeme také hubnout. V tom případě přidáme dalších pět tisíc kroků.

Pohyb je velmi důležitým předpokladem našeho stálého zdraví. Každý den 4000 kroků zcela postačí k tomu, aby náš organismus fungoval bez potíží.

A ještě nezapomeňme na správnou techniku:

Správná technika


Váhu je třeba přenášet z paty na špičku valivým pohybem. Paže by měli pomáhat v chůzi, nebojte se s nimi přirozeným způsobem pohybovat. Myslete na svou chůzi, pomůže vám to udržet tělo vzpřímené. Před i po chůzi je dobré se protáhnout. Udělat si pár jednoduchých cviků. Chůze je může být příjemná meditace, díky které si odpočineme a možná se nám leccos vyjasní.

Co získáte chůzí?

  • Zlepší se váš duševní stav a nálada.

  • Sníží se riziko kardiovaskulárních potíží

  • Udržíte si hladinu špatného cholesterolu ve správných mezích

  • Dodá vám sílu při zvládání závislostí (alkohol, tabák, cukry)

  • Vyvarujete se rakoviny tlustého střeva (zlepšená peristaltika)

Powered by Blogger