Řekni mi jak jíš...

http://www.duxy.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=18_19&products_id=66Jíst zdravě jako životní styl


Jíte zdravě? Stále více lidí si začíná pokládat tuto záludnou otázku. Někteří z nás razí teorii, že tělo je dostatečně chytré na to, aby vědělo, co potřebuje a následně podle toho upraví naši chuť. Chutná nám prostě to, co potřebujeme.Zdravá strava nemusí být zdravá

Oponenti namítají, že jsme díky nesprávné stravě natolik zaneseni nejrůznějšími plísněmi a parazity, že naše chutě již nejsou směrodatné a je třeba se obrátit k rozumu.

Tak, jako s každým trendem, i trend zdravé výživy s sebou přináší nejen vlažné přikyvovače, ale také nadšené fanatiky. V roce 1997 Dr. Steve Bratman poprvé popsal nemoc zvanou orthorexii, kterou začíná trpět stále více a více lidí.

Lidé kteří trpí orthorexií zažívají příjemné pocity, pokud mají "zdravou" stravu. Pojídají tofu a zdravotní sušenky a vyhýbají se tučnému jídlu stejně bedlivě jako nejrůznějším chemickým přísadám.

Tito lidé neustále sledují informace, kterými jsme všichni doslova bombardováni. Informace o tom, co je v potravě "dobré" a co je to "špatné".

Špatné potraviny jsou hřích


Špatným potravinám se tito lidé vyhýbají a na ty, kteří jim holdují hledí spatra. Lidé trpící orthorexií lze srovnat s těmi, kteří trpí bulimií nebo anorexií. Zatímco však anorektičtí a bulimičtí lidé řeší množství zkonzumované stravy, ti, kteří trpí orthorexií se zajímají pouze o kvalitu konzumované potravy. Všechny tři choroby však mají podobný účinek na sociální status člověka. Nastává pozvolné oddělování od "většiny" a stažení se do sebe sama. Takoví lidé bývají neurotičtí a často se stupňují problémy v rodině i na pracovišti.

Příznaky orthorexie

Jaké jsou varovné příznaky orthorexie?



  • Pokud se během dne zabýváte přemýšlením o své zdravé dietě více než tři hodiny.
  • Pokud si své pokrmy rádi plánujete alespoň několik dní dopředu.
  • Pokud je pro vás důležitější nutriční hodnota jídla než jeho chuť.
  • Pokud se se zvýšením kvality vašeho zdravého stravování snížila kvalita vašeho života.
  • Pokud vám vaše stravování snižuje sebeúctu.
  • Pokud ze svého jídelníčku vylučujete oblíbené pokrmy a nahrazujete je pokrmy "zdravými"
  • Pokud vám vaše stravovací návyky působí potíže při stravování mimo domov nebo s přáteli.
  • Pokud cítíte pocity viny, kdykoliv porušíte svou dietu.
  • Pokud cítíte uspokojení, že se stravujete zdravě.




Jestliže jste u sebe našli všechny tyto příznaky, je čas na návštěvu lékaře.

Všeho s mírou


Zcela jistě platí poučka, že jsme to, co jíme. Na druhou stranu se přísnou dietou dostáváme do pasti jednoúčelovosti. Organismy, které se nedokáží adaptovat na vnější podněty končí na smetišti dějin. Pokud bychom se měli stát závislými na speciálních "zdravotně nezávadných" potravinách, dobrovolně bychom si upletli velmi těsnou oprátku.

Jak celou situaci řešit? V prvé řadě je třeba začít s očistou těla. Náš organismus zcela jistě ví, co je pro něho dobré. Jen je třeba, abychom mu nepřekáželi ve výhledu. Nejrůznější plísně a mikroorganismy, které jsou součástí našeho vnitřního mikroklimatu je třeba občas provětrat.

Můžeme zvolit pravidelný půst, zeleninové šťávy, dostatek pohybu a zcela určitě alespoň jednu lahvičku Fungilenu. Zvláště nyní na jaře je dobré pročistit tělo a neupadat do žádných extrémů.






Reklama:_________________



Převratná obuvnická novinka - boty DUX


Pro výrobu relaxační obuvi DUX byl použit materiál DUFLEX. Ten má vynikající viskoelastické vlastnosti. Použitím tohoto materiálu získávají boty DUX význam oproti konkurenci, která vyrábí tvarově podobnou obuv.

Díky pocitu mírné nestability boty DUX nutí tělo k vyrovnávání vzpřímeného stoje a k opakovaným korekcím pomocí jednotlivých svalů. Díky tomu minimalizují únavu a pocity těžkých nohou. Dostatek prostoru pro prsty na nohou snižuje riziko vzniku HALUX VALGUS.

V testu německého časopisu ÖKO -TEST (07/2008) bylo konstatováno, že materiál DUFLEX je výjimečný především tím, že z něho nedochází k uvolňování karcinogenních látek, které by mohly pronikat do těla přes ponožky na nohách. V tomto testu vyhověli boty DUX jako jediné.

Powered by Blogger